« Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε στην 25η Συνεδρίαση της Συμμαχίας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων του ΟΑΣΕ

« Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε στην 25η Συνεδρίαση της Συμμαχίας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων του ΟΑΣΕ: Ενίσχυση της Διεθνούς Συνεργασίας για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Παιδιών .
Στην 25η Συνεδρίαση της Συμμαχίας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στις 31 Μαρτίου - 1 Απριλίου 2025, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε ενεργά όπως κάνει συστηματικά από το 2016, διοργανώνοντας ένα σημαντικό side event σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά - Missing Children Europe (MCE) και τoν φορέα ASTRA (Σερβία), και με την συμβολή μέσω βίντεο εισήγησης από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία του Βελγίου. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου, επικεντρώθηκε στη σύνδεση μεταξύ των εξαφανισμένων παιδιών και της εμπορίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ενσυνείδηση και άμεση δράση γύρω από αυτό το καίριο ζήτημα. Στην παράλληλη εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερες από 40 ΜΚΟ και Μόνιμες Αντιπροσωπείες, και σύμφωνα με τα σχόλια, προσέφερε μια σειρά από φρέσκες καινοτόμες προσεγγίσεις στους συμμετέχοντες.
Ο Μαρκ Βαν ντεν Ρέικ, Επίτιμος Πρέσβυς και Επικεφαλής Διεθνών Συνεργασιών του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” , στην τοποθέτησή του επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κρατικών αρχών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για την καταπολέμηση της εμπορίας παιδιών. Στην ομιλία του, υπογράμμισε τη σύνδεση μεταξύ των παιδιών που εξαφανίζονται και της εμπορίας ανθρώπων, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά που φεύγουν από τα σπίτια τους ή τα ιδρύματα, όπως τα προσφυγόπουλα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε εκμετάλλευση και εμπορία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναγνωριστούν ως μορφές εμπορίας και άλλες πρακτικές, όπως οι αναγκαστικοί γάμοι και η παράνομη υιοθεσία.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε μια ανασκόπηση της δουλειάς που έχει γίνει τα τελευταία 20 χρόνια στον τομέα αυτό και πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τους σημερινούς κινδύνους και τα επόμενα βήματα. Οι ομιλητές τόνισαν το γεγονός ότι τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι τους, ζουν σε ιδρύματα, μεταναστεύουν χωρίς τη συνοδεία ενήλικα ή στερούνται βασικής προστασίας είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν θύματα εμπορίας. Αντιστρόφως, η εμπορία παιδιών μπορεί να είναι και η αιτία για την εξαφάνισή τους. Η Ευρωπαϊκή Γραμμή Βοήθειας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (116000), που διαχειρίζονται και οι τρεις οργανώσεις, αποτελεί όχι μόνο εργαλείο για την αναφορά εξαφανίσεων, αλλά και ένα ζωτικό μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης για τους κινδύνους εμπορίας.
Αν και τα δεδομένα διαφέρουν, τα μοτίβα παραμένουν παρόμοια: ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών που εξαφανίζονται, αργότερα αναγνωρίζονται ως θύματα εκμετάλλευσης, κυρίως κορίτσια. Ανησυχητικές τάσεις περιλαμβάνουν την εμπορία για αναγκαστικούς γάμους, εργασία και εγκληματικές δραστηριότητες, συχνά περιλαμβάνοντας παιδιά που εξαφανίζονται από ιδρύματα ή κατά τη διάρκεια μετανάστευσης.
Στην εκδήλωση τονίστηκε η ανάγκη για ταχύτερες και πιο συντονισμένες αντιδράσεις. Ενώ έγινε κοινή παραδοχή το γεγονός ότι όσο περισσότερο ένα παιδί παραμένει εξαφανισμένο, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες για ασφαλή επιστροφή. Υπάρχουν υπάρχοντα νομικά πλαίσια, όπως η Σύμβαση της Χάγης για τη Διεθνή Υιοθεσία, τα οποία συχνά δεν αξιοποιούνται στο έπακρο.
Η κοινωνία των πολιτών διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην κάλυψη των κενών, είτε στην πρόληψη, την άμεση ανταπόκριση ή την υποστήριξη μετά την αποκατάσταση. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το κοινό μήνυμα ότι η προστασία των εξαφανισμένων παιδιών είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένη με την καταπολέμηση της εμπορίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε νωρίς, να δράσουμε όλοι μαζί και να θέσουμε το συμφέρον του παιδιού στο επίκεντρο κάθε αντίδρασης.